Genomskåda narcissisten

Psykisk/narcissistisk misshandel är ingen relationskonflikt

Om du i din relation blir psykiskt misshandlad, kommer du inte kunna ”fixa” relationen genom att läsa böcker om hur ni löser era relationskonflikter. Inte heller är det en bra idé att skicka in en insändare till en tidning och be en relationsexpert om råd. Det kommer inte heller fungera att gå i parterapi för att lösa era kommunikationsproblem. 

Psykisk/narcissistisk misshandel är inte en konflikt – det är misshandel, där den ena utövar våld mot den andra. Du själv och den som ska ge dig råd, oavsett om det är en terapeut, din vän eller ett konto du följer i sociala medier, måste förstå att din situation inte handlar om kommunikationsproblem eller en relationskonflikt.  

Råden som man får via olika tidningsartiklar, svar på insändare eller till och med i parterapi är anpassade till personer som har en hälsosam relation med och till varandra, men som behöver lite guidning i hur man blir bättre på att visa omtanke och kärlek. Mainstreamråden är tagna ur sin kontext och har mycket lite att göra med din destruktiva relation. 

Om du följer råden givna till allmänheten, kommer du känna ännu mer skuld och skam för att relationen inte fungerar. Du kommer tro att du behöver anpassa dig ytterligare, du kommer bli ännu mer kuvad och känna dig ännu mer otillräcklig. För att allt dessa råd gör är att de förstärker och fördjupar din redan existerande offerroll. 

Är du i en destruktiv relation med en narcissist, ska du ta råd om hur du agerar gentemot en narcissist. Inget annat. 

…………………………………………………………………………………………

Hjälp dig själv och andra – dela gärna detta inlägg, tack 🙏