Genomskåda narcissisten

Begreppet ”narcissist” är framför allt ett adjektiv

”Men jag är ingen läkare, jag kan inte ställa en diagnos på personen.”

”Det är inte okej att kalla någon för en narcissist om inte personen har den diagnosen.”

Jag tar upp det här igen, eftersom jag märker att det förekommer ett stort missförstånd kring begreppet ”narcissist”. Det verkar vara djupt rotat i vissa att narcissism enbart är en klinisk diagnos. Enligt deras resonemang är det tabu att använda begreppet om det inte finns en diagnos som styrker det.

Du som levt nära en alkoholist eller annan missbrukare, behöver du ett läkarutlåtande först innan du kallar personen för alkoholist/missbrukare? Nej, förmodligen inte. Livet med personen lär dig hur personens beteendemönster ser ut, hur personen hanterar situationer, hur personen fungerar i sitt missbruk. Det hade snarare varit konstigt om du var tvungen att invänta en diagnos från en läkare för att kunna bilda dig en uppfattning om vem du lever med, för att därefter få mandat att uttala dig om personens alkoholism. 

Så gör ingen. Lever man med en alkoholist, vet man det. Man har rätt att beskriva en person som alkoholist om personen visar tydliga tecken på att vara det. Det krävs inget papper från vården för att fastställa det man redan vet.

Stor inkonsekvens råder dock när det kommer till en narcissist. Man lever ihop med personen, man bevittnar hur personen agerar och reagerar, man upplever hemska situationer på grund av det personen gör. Varför ska man inte ha rätt att beskriva det man är med om? Varför ska det tystas ned?

Varför går det bra att beskriva en alkoholist som alkoholist, men inte en narcissist som narcissist?

Begreppet ”narcissist” är alltså förutom en klinisk diagnos* ÄVEN – OCH FRAMFÖRALLT – ETT ADJEKTIV. Ordet används beskrivande. På samma sätt som man beskriver människor som godhjärtade, generösa, elaka, snåla, tråkiga, glada, intelligenta – på samma sätt beskriver man en narcissist som en narcissist.

Begreppet tydliggör för offret att navigera i det komplexa och underlättar för offret att kommunicera sin förvirrande situation för omvärlden. Varför ska det vara fel? Makes no sense. 🤷

*Narcissistiskt personlighetssyndrom. 

…………………………………………………………………………………………

Hjälp dig själv och andra – dela gärna detta inlägg, tack 🙏