Genomskåda narcissisten

Hur hjälper man en vän som hamnat i en relation med en narcissist?

Fråga:

Har en mycket nära vän som hamnat i klorna på en narcissist. Hon vill inte veta av mig längre då jag gjort henne uppmärksam på att han har flera kvinnor. Jag har backat och det känns hopplöst. Vad kan jag göra?

Svar: 

Att vilja hjälpa någon ur en destruktiv relation är mycket ädelt och behjärtansvärt. Men man ska vara medveten om att det kan vara otroligt svårt och slitsamt. Detta eftersom man förmodligen inte får det gensvar man förväntar sig av vännen som man vill hjälpa.

Om du blir avvisad av din vän när du påtalar det du vet om hennes partner, innebär det att hon inte är mottaglig för det du vill förmedla. Medvetet eller omedvetet lever hon i förnekelse och är inte öppen för hjälpen du vill erbjuda och sanningar du vill dela med dig av.

Du behöver lägga dig på din väns nivå och möta henne där hon vill bli bemött, dvs. respektera hennes beslut avseende relationen mellan henne och partnern och gällande relationen mellan er två.

Det man kan erbjuda i det läget är att finnas där för personen om och när personen behöver det. Men utan att pressa på eller stressa, utan uttrycka att stöd finns den dagen hon vill ha den.

Processerna i destruktiva relationer är mycket komplexa, därför ska du inte heller döma eller anklaga henne för de val hon gör. Du kan säga att du finns där för att lyssna, om hon behöver prata. 

För att förstå hur destruktiva relationer fungerar kan du också tipsa henne om länkar, böcker, poddar som tar upp destruktiva relationer. Ibland kan andras, okända personers historier, upplevelser och råd träffa starkare än råd från de som står personen nära – även om deras ord är välmenande.  

Att vilja hjälpa någon är en bra start, men man ska veta att det även krävs mycket tålamod om man hjälper någon som ska ta sig ur en destruktiv relation. Sina egna känslor och sin egen frustration bör man då lägga åt sidan. 

När hon blir redo för en förändring kommer hon behöva ditt stöd. Men det kan dröja månader eller år tills hon sträcker ut en hand till dig.

…………………………………………………………………………………………

Hjälp dig själv och andra – dela gärna detta inlägg, tack 🙏