Genomskåda narcissisten

Vad är ett narcissistiskt lockbete?

Helt avsiktligt slänger narcissisten ut lockbeten för att se att hen har betydelse för offret. Strategin går ut på att narcissisten gör eller säger saker för att frammana en viss reaktion hos offret. När offret reagerar på narcissistens bete, har narcissisten fått offret på kroken och vet nu att hen har känslomässig och mental makt över offret.

Ingen annan förutom narcissisten och offret förstår kontexten bakom handlingarna och/eller orden. Narcissisten provocerar sitt offer utan att andra är medvetna om vad som pågår. Utstuderat utnyttjar narcissisten sin omgivning och/eller ett nytt offer som får biroller och ger lockbetet en inramning. 

Oavsett om din reaktion är kärleksfull, varm och lugn eller kall, negativ och rasande, är det en reaktion. För narcissisten spelar det ingen roll hur du reagerar, bara ATT du reagerar. Och om du reagerar blir narcissisten vinnare i det narcissistiska spel hen spelar.

Oavsett typ av reaktion kommer narcissisten i alla lägen att friskriva sig skulden och alltid peka fingret tillbaka på dig – där hen gör sig till offer och du blir skurken som skapar drama genom att du har reagerat. I smutskastningskampanj ger din reaktion narcissisten bevis att du är svartsjuk, galen, orimlig, kontrollerande och klängig. Det är reaktionen i sig narcissisten vill åt, inte att bygga vidare på det hen har startat. 

Om du inte faller för lockbetet, kommer narcissisten regelbundet slänga ut lockbeten i sin frustration och desperation, med hopp om att du någon gång ska nappa. Hen lägger in en högre växel för att bli hörsammad, vilket gör att lockbetena blir alltmer raffinerade, intensiva, hetsiga, laddade och värre – allt för att få offrets uppmärksamhet. 

Exakt detta handlar narcissistisk misshandel om – att bryta ner dig, så att du till slut ger med dig och går emot dina principer och värderingar.

Nyckeln för att undvika falla för betet är att helt ignorera narcissisten och hens försök att trigga dig. Narcissisten är känslomässigt omogen och kommer inte sluta att slänga ut lockbeten. Oavsett hur många lockbeten narcissisten slänger, ska du förbli likgiltig och oberörd.

…………………………………………………………………………………………

Hjälp dig själv och andra – dela gärna detta inlägg, tack 🙏